7 tipp kondenzációs gázkazán vásárláshoz

gázkazán

Gázkazán nélkül nem megy

A dolog úgy áll, hogy az ember akár a fél életét is leéli anélkül, hogy valaha kazánt kellene vennie. A gázkazán pedig különösen kelendő, hiszen jelen állás szerint a földgáz olcsóbb, mint az áram. Mivel igen kevesen jövünk el a szülői háztól, vagy ugrunk ki az iskolapadból úgy, hogy tucatjával válogattunk volna már kazánokat, ezért szeretnénk pár jó tanáccsal segíteni ezt a választást. Hasonlóan számos más dologhoz egy építkezésen, amikor az ember ráadja a fejét, hogy házat építtet, rengeteg olyan dologban kell magát hirtelen kiművelje, ami eddig nem feltétlenül volt az ő gondja – pláne, ha korábban csak lakásokban élt.

Ha eddig nem találkoztunk egyáltalán a kazán műfajával, akkor pláne fontos, hogy felkészülten hozzunk döntést, hiszen ez a készülék évtizedekig fogja ellátni a hőforrás feladatát otthonunkban. Huhh.. Na akkor nyugodjunk le, vegyünk mély levegőt és vegyük végig, mi mindent is tudunk a gázkazán készülékekről. Gáz égetésével termel hőt, gáz be, füst ki, hő elvezetve a radiátorok felé, hideg víz visszaérkezve újra felmelegszik. Közben valószínűleg találunk egy szivattyút is, ami az egészet keringteti. Ez az általános alapkoncepció. Mit érdemes azonban a mi egyedi esetünkben mérlegelni?

gázkazán-kép2

A gázkazán alapvető paraméterei

Amit biztosan tudnunk kell ahhoz, hogy ne nyúljunk nagyon mellé, az az, hogy mire is használjuk majd a gázkazán készüléket? A meleg vízet is az fogja termelni, vagy csak a fűtést szolgáltatja? Van-e hozzá puffer tartály? Hány szobát – jobban mondva hány köbméternyi légteret – fog kifűteni, és hány radiátoron keresztül? Ha a vizet is a készülék melegíti – hány főre? Manapság a legtöbb háztartási eszköz saját maga melegíti a vizet – lásd mosó-, és mosogatógép – de ha esetleg nem így volna, ezt is bele kell számolni az igénybe vételébe. A legtöbb kazán 24 kW-os, ami egy átlag háztartás fűtését jól ellátja – hála a megfelelő modulációs tartományú önszabályozásnak- ellenben, ha a melegvíz ellátást is így biztosítjuk, ennél nagyobb teljesítményre lesz szükségünk.

A melegvíz ellátásnál is van két lehetőségünk: átfolyós vagy tárolós. Az átfolyós gázkazán használatakor a víz csak akkor melegszik, mikor igénybe akarjuk venni, azaz víznyomás alatt. Ha egyszerre többen akarunk zuhanyozni, lehet, hogy nem lesz elég az átfolyó melegítés. Erre viszont tökéletes megoldás a puffertartály, ahol a korábban felhevített víz eltárolható és akkor vesszük igénybe, amikor csak akarjuk.

Ugyanilyen fontos még, hogy a gázkazán zárt égésterű legyen. Korábban forgalomban lévő nyílt égésterűeket már nem engedélyez az EU és nekünk is biztonságosabb, ha a levegőt külön szellőzőn keresztül kapja a rendszer és kéményen át is távozik az égéstermék. Nem utolsó sorban megfontolandó, hogy kondenzációs készüléket vegyünk-e, vagy hagyományosat. Frissen épülő háznál remek lehetőségünk van a teljes fűtésrendszert úgy összehangolni, hogy egy kondenzációs készülék a maximum megtakarítást tudja kihozni a helyzetből.

Öt tipp a gázkazán vásárláshoz!

1. Árkategóriát ne csak pénztárca szerint

Természetesen nem mindenki teheti meg, hogy válogat. Ellenben a https://www.ventil.hu/gazkazan/ gázkazán esetén sem mindig igaz, hogy a drágább jobb volna. Ugyan a magas árfekvésű termékek igen sok kényelmi elemmel és automatizációval teszik élvezetesség a használatot, ugyanakkor szervízekhetőségük nehezebb, a ritka használat miatt nem áll rendelkezésre országos alkatrész utánpótlás. A középkategória ilyen szempontból biztonságosabb.

1. Ügyelj a kéményre!

Akár régi rendszert újítunk, akár most alakítjuk ki a nulláról, egy kondenzációs gázkazán esetén kétosztatú kéményre lesz szükség. Ez egy régi bérházban nem feltétlenül van meg és sajnos gyakran akadálya annak, hogy kondenzációs kazánunk legyen.

1. Kérd szakember segítségét!

Akár az egyes radiátorok teljesítményének kiszámolásához keresel építészt, akár a gázkazán beüzemeléséhez szerelőt, mindenképp kérd szakember segítségét, ha frissen vágsz neki egy felújításnak vagy építkezésnek. Már csak azért is, mert számos engedélyre is szükség lesz, hogy beüzemeltessétek a készülékeket, amiknek egyedül sokkal nehezebb utánajárni.

1. Extra funkciók: kell ez neked?

Az extra funkció mindig jól hangzik, de néha olyan mértékben dobják meg egy készülék árát, hogy érdemes elgondolkodni rajta. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy a gázkazán beüzemelésekor a legfontosabb a programozható termosztát, de ha már kihúzunk valamit a listáról, inkább az iszapleszívó és az inhibitor maradjon. Ez a két eszköz növeli a kazán élettartamát, miközben programozhatóságot később bármelyik szezonban hozzátoldhatunk a rendszerhez.

1. Tisztíttass!

Ha nem frissen építed ki a rendszert, jó, ha számolsz azzal, hogy az eddig is működő fűtés bizony mindenféle lerakódásokat hagyott a cövekben, különös tekintettel a kéményre. Ha nem akarod rögtön hendikeppel indítani a kazánt, ezeknek az alapos tisztíttatása elengedhetetlen.

gázkazán-kép3

Gázkazán beüzemelés költségei

Érdemes észben tartani, hogy a gázkazán költségek nem a készülék áránál és a szerelő díjánál érnek véget. Számos apró alkatrész – extra – van, amit megvehetünk hozzá, ha úgy gondoljuk, viszont engedélyeket kötelező beszereznünk. Ezeknek szintén költsége van. Ugyanúgy a gázkazán karbantartása is egy rendszeres kiadás lesz, amit nem érdemes megspórolni. Emellett a legkiválóbb fűtés is pénzpazarló, ha a szigetelésünk silány.