A kutyatáp teszteknek van bármi értelme?

kutyatáp

A kutyatáp teszt

Sokszor olvasni illetve látni videókban, hogy gazdik megversenyeztetik a különböző kutyatáp fajtákat. Ez persze jól hangzik, lebegteti előttünk, hogy itt majd mindjárt mekkora nagy leleplezésnek leszünk tanúi, mert az egyik kutyatáp nyilván csődöt mond majd és a másik meg nyer. Tény, hogy ez így teszt, de minek a tesztje? Annak, hogy a kutya melyiket falja be hamarabb. Se több, se kevesebb. Attól, hogy a kutyánk valamelyik kaját jobban eszi, hamarabb nekilát, még nem jelenti azt, hogy megtaláltuk a legmegfelelőbbet és a többi kaja megbukott volna. A teszt tehát egy nagyon kapós frázis, csak éppen félrevezető, önmagában nem segít meghatározni, melyik kaja megvételével tesszük a legjobbat a kedvencünknek.

Kutyatáp verseny

Ha már versenyeztetni akarjuk a kutyatáp márkák ilyen olyan termékeit, akkor tegyük körültekintőbben. Ugyanis nem az az egyetlen szempont, hogy Csöpike megette-e. Jó, addig elismerem, ezek a tesztek is el szoktak jutni, hogy van a drága, meg az olcsó kutyatáp, és nyilván azt, amelyikért magasabb árat fizettünk és mégse eszi meg a kutyánk, soha többet ne vegyük meg. De a kutya maga sokkal több szempontot ad meg, mint a mi pénztárcánk. Mert milyen állat is a kutya? Ragadozó. Jobban mondva olyan ragadozó, aki több ezer éve él az emberrel. Ennyi idő azért már nyomot hagy a táplálékigényében is és ezt botorság lenne figyelmen kívül hagyni. Ha igazán versenyeztetni akarjuk a kutyakajákat, az egyik szempontnak én mindenképpen az összetételt jelölném meg. Az állatorvosi szakma által behatárolható a megfelelő arány fehérjék, szénhidrátok és vitaminok közt, melyik táp hogyan teljesít ehhez képest? Emellett szempont, hogy van-e külön fiatal, illetve idős állatoknak szánt kutyatáp? Teljesen más az energiaszükséglete egy még növésben lévő kölyöknek, mint egy tizenkét éves állatnak. Figyelembe kell venni a kedvencünk életmódját is. Szobakutya, a család kedvence, vagy netán munkakutyáról van szó? Teljesen más étrendre van szüksége, ha egész nap velünk heverészik a kanapén, mintha szánhúzás tenné ki minden napját. Hosszas megfigyeléssel lehet csak tesztelni, de lényeges szempont az is, mennyit bírt a tápból feldolgozni a kutyánk szervezete? Ha sokat eszik, sokat ürít, nem feltétlenül jó jel, valószínűleg az elfogyasztott étel nagy része csak átmegy rajta és semmi haszna belőle. Szegény így állandóan hiányt szenved valamilyen számára fontos adalékból.

Kutyatáp vásárlás

Számtalan feltétel létezik tehát azon felül, hogy megeszi-e vagy sem. Ebből a szempontból pedig teljességgel mindegy, hogy a prémium kutyatápok listája második helyén szereplő, méregdrága eledelt szúrtuk-e ki, vagy egy kutyatáp akció során berendelt olcsó vackot. Való igaz, hogy a pénztárca kímélőbb lehetőségeknél általában a fehérjéket olyan gabonaszármazékokkal pótolják, amire ugyan bizonyos mértékben szintén szüksége van a kutyánknak, de ilyen nagy arányban nem. Ekkor szokott előfordulni, hogy a kutya folyton enne – hiszen folyton hiányt érez egy számára fontos adalékból – mindeközben túl sokat fogyaszt egy másikból, ami elhízáshoz vezet. Ha a kutyánk folyton zabál és hízik, érdemes másik nedves vagy száraz kutyatáp fajtát kipróbálni. Nem biztos, hogy a kedvencünk „habitusa” a ludas. Száz szónak is egy a vége, ha jót akarunk a kutyánknak, bizony az összetevőket kell olvasgatni és mindazt számításba venni, amit mi az életmódjáról tudunk. Mégpedig őszintén. Csak azért ne rendeljünk a kutyatáp webáruház ajánlatai közül nagy mozgásigényű kedvenceknek javasolt eledelt, mert a héten már gondoltunk rá, hogy tíz percnél többet is kéne sétáltatni. Szükséges lehet ezeken felül észben tartani, ha a kedvencünk valamilyen betegség, vagy allergia miatt diétára szorul. Ne kerteljünk, amíg az ember ezt mind kikísérletezi, beletelik némi időbe. Viszont egy jó táp, ha egyszer megtaláltuk, szembetűnő eredményeket nyújt. A kutyánk energikus, nem hízik, nem ürít aránytalanul sokat, és jó szájízzel eszik.

Kutyatáp és etetés

Erre nem lehet elég hangsúlyt fektetni: a legjobb kutyatáp se tudja feltétel nélkül kifejteni a hatásait. Mindenképpen fontos a helyes etetés. A kutyák étrendje ugyan hozzáidomult az emberrel való együttéléshez, de a gyomruk még mindig hatalmas. Erre az „eredeti” ragadozó életmód mellett szükség van, mikor pár napos koplalás után zsákmány elejtésekor van mit enni. Akkor enni kell, mert akkor van mit. Ezért a feneketlen gyomor. Erre viszont olyan életmód mellett, ahol rendszeresen kapnak táplálékot az embertől, semmi szükség. Épp ezért fontos megfelelő mód etetnünk a kutyánkat, mert ő folyton tele akar „tankolni”, ha teheti. Egyrészt egy felnőtt kutya esetén bőven elég a napi egyszeri étkezés. Vannak példányok, akik inkább este esznek, vannak, akik inkább reggel, próbáljuk meg mindig azonos időben eléjük tenni az eledelüket. A másik fontos „szabály”, hogy a kutyatáp ne legyen folyton elöl. Amit fél óra alatt nem eszik meg, az ne álljon rendelkezésre egész nap, hogy ne nassoljon folyton. Ehhez pedig az is szükséges, hogy mi se nassoltassuk állandóan a kutyánkat. Mert persze aranyos, ahogy kunyerál, de pláne az emberi étkezésre szánt falatok nagyja nem az ő szervezetének valók. Ha az összetevőket lusták legyünk is kibogarászni, ezt az egyet legalább tegyük meg a kedvencünkért. Acélozzuk meg a szívünket és ne adjunk neki csokit és egyéb emberi vackokat az asztalról!