Kontaktlencsések előnyben

Kontaktlencsére váltottam

Alapvetően nem most lettem szemüveges és sokáig nagyon szerettem szemüveget hordani. Azon kevesek közé tartozom ugyanis, akiknek jól áll. Több is volt, olyan időszakomban, mikor megengedhettem magamnak, aszerint vettem fel ezt vagy azt a keretet, hogy melyik passzolt jobban az aznapi szerelésemhez. Persze nekem sosem volt igazán rossz szemem, másfeles szemüveghez meg még nem kell mindenféle vékonyított és egyéb marhaságos lencse. Valójában afféle monitor szemüveget hordtam. Egy esetben zavart csak és az a mozgás. Általában ez a helyzet. Szemüvegben hirtelen mozdulatokat tenni nehéz, illetve nem nehéz, csak leesik az orrodról. Ez megelőzhető mindenféle nyakba akasztós randaságokkal, de azért az nem valami elegáns. És amúgy is inkább félmegoldás. Úgyhogy gondoltam egyet és a következő látásvizsgálaton kikértem a szemészem véleményét, mit ajánl, mivel próbálkozzak először a lencsék világából. Arra jutottunk, hogy napi lencsével kezdek, kipróbálom, hogy bírom, meg tudom-e szokni, aztán ha bevált, nekiállhatunk egy komolyabb beruházásnak. Így is lett, még ott helyben vásároltam egy csomaggal – szerencsére a két szemem közt negyed dioptria különbség van csak, úgyhogy ugyanazt a lencsét hordtam mindkettőre.

Kontaktlencse vs szemüveg

Az első nagy akadály a lencsénél a hordása. Mert a behelyezés avatatlan számára, mint amilyen én is voltam.. az első reggel fél órát szerencsétlenkedtem a fürdőben. Ezzel szemben a szemüveget csak megtalálni kell – olykor ez is negyed órás művelet – és már mehetünk is. Persze idővel sokkal gyorsabban ment már a lencsebehelyezés, napi rutinként olyan tíz perc alatt megvan, de tény, hogy egy kicsit macerásabb. Ugyanígy az a tény, hogy sokat kell előre gondolkodni, tervezni, megnehezítheti a viselését. A napi lencsét el lehet dobni, azzal nem nagyon adódik ilyen helyzet. A szemüveget úgyis elővigyázatosságból mindig magánál hordja az ember, napi lencsénél, ha máshol alszom is, hát másnap szemüvegben megyek haza, nagy kunszt. Havi lencsénél viszont kifejezetten probléma, ha nincs nálad az ápolófolyadék meg a tok. Nincsenek spontán éjszakai ötletek, mindig haza kell jutni, vagy végigcipelni. Az is igaz, hogy a lencsét az ember szeme nem bírja az örökkévalóságig. Nekem kezdetben ez egy kellemes tizenkét óra volt, egy évtized után azonban már hat órát bírtam csak benne, mielőtt teljesen ki nem száradt volna a szemem. Ezzel szemben a lencse láthatatlan, könnyű. Nem esik le az orromról, nem izzad be a bőröm, nem koszolódik. Ha olyan érzékeny a bőröd, mint nekem, tudatom, hogy a szemüvegszár mentén burjánzó pattanásoknak búcsút lehet inteni. Bátran táncolhatsz, ugrabugrálhatsz, birkózhatsz benne. Az egyetlen, amit nem szabad: vízben kinyitni a szemed. Összességében a kontaktlencse tervezést igényel, viszont szabadabb mozgást enged.

Kontaktlencse beszerzés

Kezdetben nagyon lelkes kontaktlencse használó voltam, később ez már finomodott kombinált használatra. Fesztivál időszakban napi lencsékkel vettem részt a több napos banzájokon, edzőtáborba inkább heti lencsével mentem, munkába pedig leggyakrabban szemüvegben. Ehhez azonban folytonos lencsebeszerzésre szorultam, hol ilyen, hol olyan fajtára. Első alkalmakkor megbeszéltem a szemészemmel, melyik típust próbáljuk ki, pár próbálkozásba belekerült, amíg a nekem megfelelő anyagút megtaláltam. Onnantól viszont más dolgom nem igen akadt, mint utánrendelni. Ehhez pedig hamar rájöttem, hogy teljesen felesleges becaplatni egy egy üzletbe. Neten akartam rendelni, kis keresgélés után ráakadtam egy megfelelőre: Kontaktlencse webáruház • eOptika.hu. Itt találtam ápolószert is, tokot, lencséket is. Többször futottam olyan honlapokba, ahol a lencserendelésnél meg se tudakolta a rendszer a lencse méretét, görbületét. Ilyen helyekről nem szabad rendelni. Az eOptika azonban elég szimpatikusnak bizonyult, később rákérdeztem a szemészemnél, ő is mondta, hogy sok páciense rendel onnan, megbízható hely. Ebben maradtunk. Azóta rájöttem, hogy a terjesztési rendszerüket igazán szerencsésen ki tudom használni. Leggyakrabban a munkahelyemre rendelek, de volt már úgy is, hogy a környékemen egy lerakópontra kértem – ez az egyik bevásárló központban van. Egyetlen egyszer hozta úgy az élet, hogy szüleim kisvárosába kellett utolérjen egy rendelés, de legnagyobb és kellemes meglepetésemre itt egy amúgy elektronikai bolt mellékesen ilyen olyan csomagátvevő pontként is funkcionál és oda tudtam rendelni. Úgyhogy a netes rendelés nagyon is bevált és csupán évente egy kontrollért látogatok el szemészetre.

Kontaktlencse cifrázva

Bevallom, először az eOptika honlapján találkoztam azzal az ötlettel, hogy akár én is rendelhetnék színes kontaktlencsét. Persze sok színésznek van a filmekben, de valahogy egyszer sem jutott eszembe, hogy ezek a köznép számára is elérhető termékek volnának. Pedig azok, és annyira nem is megfizethetetlenek. Nem mondom, hogy minden nap más szemszínnel szeretnék flangálni, de egy Halloween bulira például bevállaltam. Persze dioptriás színes lencsét – ha gyártanak is – biztosan drágább, nekem jó volt a színes lencse, szemüveg kombó. Így lettem vámpír tavaly.