Kutyatartás felelősséggel

Mi az a felelősség?

Gyönyörű definíciót találtam rá: helytállási kötelezettség mindazért, amit teszünk, vagy elmulasztunk. Ez tökéletesen lefedi, azt, amire ma ki szeretnék térni, hogy miben is nyilvánul meg az, hogy felelősen vállalunk és tartunk kutyát? Szánt szándékkal fogok most sarkítani, ha vállaltunk egy kutyát, felelősek vagyunk mindazért, amit tesz, és, ami vele történik. Nincs olyan, hogy épp nem voltam itthon, meguntam, nem érek rá, nincs megfutamodás, ezt végig kell csinálni. Sajnos tisztában vagyok vele, hogy sok embernek ez falra hányt borsó, mert most nagyban bólogat, de könnyen lehet, hogy pár hónap múlva, mikor felmondják a kutyabarát albérletét és ott áll megfürödve, mégis egyszerűbbnek tűnik majd az élet a kutyuli nélkül.. Na ezek azok a helyzetek, amikor mi felelünk a kutya jövőjéért. Neki mi a jó? Egyértelműen egy megbízható, állandó közösségben, a gazda mellett, szeretettel élni. Ez nem egyenlő azzal, hogy te szereted a kutyát. Ez annál sokkal több. A te dolgod vigyázni rá, gondoskodni róla, hogy tiszta, és egészséges legyen, a te feladatod kiegyensúlyozott, boldog életet adni neki egy kutyaéleten át, nem addig, amíg olyan a kedved. Ha pedig megrágott, ellopott valamit, ha nekitámad egy másik kutyának, a te dolgod megfékezni, megtanítani, mit szabad, mit nem, alkalmasint a te dolgod megdorgálni, és a te felelősséged, ha depressziós, szorongó kutyát neveltél. Mert félreértés ne essék, ha ott se voltál, akkor is a te dolgod.

Intelmek a kutyát választókhoz

Kevés ember van a világon, aki azt mondaná, hogy kutyát szerezni rossz ötlet. Szerintem nagyon jó ötlet, és senkit nem szeretnék eltántorítani ettől. Az viszont fontos, hogy jók legyenek az indokok. Először is akármilyen cuki a száz egy kiskutya, emiatt ne legyen dalmatád. Kisgyerekeknél fordul elő, hogy ha épp sláger a Jégvarázs, akkor minden cuccuk Elzás kell legyen. Aztán kijön valami más, és akkor az lesz a gyerekdivat. Te felnőtt ember vagy, nem bocsátható meg, ha ilyen impulzív okból akarsz csak kutyát. Ne akarj azért kutyát, mert az a fajta szép, vagy mert a kedvenc színészednek is olyan van. Ne akard azért, hogy be ne törjenek. A kutya nem detektor, lelke és önálló elképzelései vannak és sokkal több bosszúságot fogsz a fejedre hozni egy ilyen hozzáállással, mint hasznot.

Amit viszont érdemes nézni, az bármelyik online fajtaválasztónál megjelenő szűrők: mozgásigény, méret, kert vagy lakás, ápolnivaló szőr, vagy igénytelenebb fajta, halk, vagy csahos, családbarát, számos jellemző van, amit fajta alapján jó eséllyel megjósolhatnak neked. Ha nem ragaszkodsz egyetlen fajtához sem, vagy nem fontos, hogy okvetlenül kölyökkutyával kezdj, menhelyeken gyepmesteri telepeken számos kutya várja, hogy befogadd. Ezek az állatok semmivel sem rosszabbak, mint a tenyésztőktől méregdrágán vett kutyák. Ugyanúgy szeretnek, játszanak, élvezik a sétákat és kutyák.

Mi mindenre terjed ki a felelősséged?

1. Alapvető szükségletek

Az ember azt gondolná, ezen nincs mit magyarázni, de mégiscsak belefutunk olyan helyzetekbe, amikor szimplán szomjas a kutya. Ne legyen, minden na tegyünk neki friss vizet. Etessük rendszeresen, lehetőleg mindig adott időpontban. A táp legyen méretének, korának, egyéb igényeinek megfelelő. Legyen a kutyának egy vacka, ahova elvonulhat. Egy nyugodt zugban lefektetett pléd is megteszi, az pedig már csak akad minden otthonban. A helye legyen száraz és széltől védett. Ne tartsuk láncon, szűk kennelben. Az ezekhez szükséges legtöbb holmi a Pet 4 you webáruházban beszerezető.

1. Foglalkozzunk vele

Nem feltétlenül a sétákra gondolok itt, egyszerűen a közös időtöltésre. Ez lehet az egyszerű parancsszavak tanítása, játék. Sose gondoljuk, hogy a kutya az anyatejjel szopja magába, hogy „ül”, „fekszik”. Azt neki tanítani kell. Nem szégyen, ha magunktól nem megy, számos szakmai fórum, online cikk, könyv és kutyasuli áll a rendelkezésünkre, ahol jó eséllyel más kutyákkal, kutyásokkal is megismerkedhetünk.

1. Mozgás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni. A kertben tartott kutyák is csak ugyanazon a húsz négyzetméteren téblábolnak egész nap, ugyanúgy szükségük van a kimozdulásra, mint nekünk. Kismamák szokták olykor megtapasztalni, milyen érzés napokra, hetekre bennrekedni az otthonban és egy idő után mindenki rájön, hogy ez nem egészséges. Hát a kutyának sem. A séta nem csak azért szükséges, hogy elvégezze a dolgát, hanem, hogy élményeket gyűjtsön, ingerek érjék, tapasztaljon.

1. Egészség

Ez egyrészt jelenti azt, hogy a kutyánkat oltassuk rendszeresen, adjunk neki az állatorvos utasításai szerint féreghajtót. De azt is jelenti, hogy ha azt látjuk, hogy levertebb, máshogy viselkedik, akkor nem próbálunk magunk kúrálni, vagy még rosszabb, megvárni, amíg elmúlik, hanem elvisszük állatorvoshoz. Ez pénz, igen. Erre is felelősséget vállaltunk, amikor magunkhoz vettük.

1. Ápolás

Ne hagyjuk elzülleni a kutyánkat. Ápoljuk a bundáját, nyírassuk, tartsuk tisztán, keféljük simára, ha kell.

1. Ivartalanítás

Ne akarjunk a kutyából megélni. A tenyésztő tudja, mit csinál, kitanulta a mesterségét, tájékozott, szakmai fórumokra jár. Ezt hobbi szinten nem lehet csinálni, abból pedig csak kára származik a kutyá(k)nak, ha ilyen okból születnek a világra. Kétszer annyi kutya születik évente, mint ahány gazdára lel, ne rontsuk ezt az eleve borzalmas arányt.