Radiátor Kanossza

Radiátor kerestetik!

Beindult a fűtésszezon. Onnan vettem észre, hogy nem csak a hideg érkezett el szelek szárnyán, hanem a macska is édesdeden terpeszkedett a radiátor tetején. Megfogtam és tényleg: ez már meleg. Ahogy ezen felbuzdulva elkezdtem mindegyik készüléket beállítgatni, megtapogatni, feltűnt, hogy az egyik jéghideg. Már lekopott a számláló, úgyhogy két napig egyik, két napig másik irányba csavarva vártam, hogy hátha most meleg lesz. De nem. Ez a készülék szerintem elköltözött az örök radiátor mezőkre. Én meg kajtathatok most szerelőt, új radiátort meg persze annyi lóvét, hogy ezt fizetni tudjam.

Radiátor doktor

Az elején még bizakodó voltam, úgyhogy kihívtam egy szerelőt. A szaki persze csak nap közben ért rá, azt is jövő héten, de nem nagyon van mit tenni, a radiátor ugyan nem fogja beengedni a lakásba, ezt meg kivételesen nem szerettem volna az egyébként nagyon segítőkész szomszéd nénire bízni. Mert mi van, ha csere van, ha dönteni kell, jobb, ha én vagyok ott. Úgyhogy kivettem fél nap szabit és sort kerítettünk a nagy vizsgálatra. A jóember nem volt túl beszédes – legalábbis velem nem, lehet a radiátor felé közlékenyebb volt. Mindenesetre hamar tudtomra adta, hogy ez kalap, kabát. Tudná műteni, de az végül annyiba fájna, amennyiért már vehetek egy újat, garanciálisan. Kérdeztem, hogy mit ajánl, ehhez mondott pár paramétert, amit azonnal felírtam, mielőtt elfelejtem, meg, hogy a dunaferr radiátorok szerinte egész jók. Bólogattam, mint a világ legokosabb nebulója. Aztán mondott olyat, amitől igazán bús kis panda lettem: a beszerelés nem lesz sétagalopp. Mert, hogy távfűtésem van, és egy radiátor csere, mikor már megy a fűtés, azt jelenti, hogy azt valamikor az egész strangon el kéne zárni. Azaz miattam több tucat lakás maradna meleg nélkül.

Radiátor választás

Hát nem repestem örömömben, de úgy voltam vele, jobb később, mint soha. Most annyira mégse lenne ciki, mint télen – már, ha lesz idén. Úgyhogy azonnal felmentem a netre, hogy milyen radiátor típusok vannak. Mivel nem nagyon értek hozzá, segítségül hívtam bátyámat. Ő persze előadta, hogy ez mennyire nehéz lesz és idén én már meg is fagyok, de azért segített. Mivel ő egyszer nagyon pórul járt, amikor egy alumínium radiátor pont az ő albérletében rozsdált be, így nekem inkább az acéllemez radiátor készülékeket ajánlgatta. Ezzel már viszonylag jó voltam, mert a szaki bácsi meg meghagyta nekem, milyen teljesítményű volt a régi. Úgyhogy keresőbe bevágtam a paramétereket és ömlöttek az ajánlatok. Itt, be kell valljam, női mód folytattam a vásárlást és küllemre mentem. Na, jó, annyi műszaki érzék szorult belém, hogy a méretet is figyelembe vegyem. Ez nem volt életem legélvezetesebb vásárlása, mert mindegyik radiátor fehér téglatest alakú.

Radiátor csere

Végül is sikerült elkeverednem egy olyan webáruházba, ahol szolgáltatást is adnak a termék mellé. Ez tetszett, mert oké, hogy rendelek egy negyven centi széles monstrumot, amit valahogy felcibálok a lépcsőn, de aztán, mi van? Kit hívjak fel egyáltalán, hogy ne ömöljön több köbméter víz a lakásba, amint elkezdi valaki ezt szerelni? Egyáltalán ez az én dolgom? Szóval kell nekem szaki. Gondoltam rá, hogy visszahívom az előzőt, de amikor megrendeltem a radiátor csomagocskámat és betelefonáltam pár kérdéssel, azonnal abban maradtunk, hogy a kiszállításkor be is üzemelik. Na, ez már tetszett. Sajnos megint ráment fél nap szabim a műveletre, de hát ez van. Ezt se lett volna szívem rásózni a szomszéd nénire, mert itt azért takarítani kell, és azt azért nem hagyom, hogy ő csinálja. Múltkor is mondtam neki, hogy akármi koszt csinál a kéményseprő, hagyja csak ott, hát nem kimosta nekem a kádat? Egy nyolcvan éves nénit meg csak nem fogok ugráltatni.

Szóval elérkezett a várva várt pillanat, kijöttek a fiúk, felcipelték nekem a lakásba a csodaberendezést, megkaptam a garancia papírokat, erre fordulnak ki az ajtón. Mondom, hahó, fiúkák, nem felejtettetek el valamit? Hát, kiderült, hogy nem. Mert tényleg nem olyan egyszerű ezt a meleg víz cirkulálást leállítani és azt ma nem engedélyezték, úgyhogy ma nem szerelhetnek. Oké. Szusza. Értem én, hogy nem lehet, de miért nem bírt engem senki se értesíteni? Mert azt, hogy egy nyitott ajtón át behoztatok ketten egy harminc kilós csomagot, igenis rá mertem volna bízni a Marika nénire! Bocsánatot kértek, tördelték a kezüket, de hát igazából nem volt nagyon mit csinálni, csak dühöngtem egy sort. Dühömben el is vasaltam mindent fél évadnyi Így jártam anyátokkal-ra.

Másnap aztán betelefonáltam, hogy akkor a beüzemeléssel mi lesz, mire számítsak. Az ügyintéző csaj kicsit kihívta maga ellen a sorsot, mert úgy kezdte, hogy hát azért majd szólnak. Itt elmeséltem neki az előzményeket visszafogott hangon, hogy értsük egymás lelkiállapotát, aztán kicsit bőbeszédűbb lett. Három nappal előtte fognak szólni, sajnos nem rajtuk múlik. Két hét múlva kaptam meg azt a bizonyos hívást, ráadásul a leendő szerelőtől, hogy akkor jönne kedden 11-re. Próbáltam kicsit időpontot alkudozni, hogy ne a nap közepe legyen már, hogy egy újabb teljes nap szabim bánja a dolgot, de nagyon úgy hatott, hogy a 11 az csak olyan irányszám. Végül abban maradtam Marika nénivel, hogy fél 1-re itthon vagyok, addig, ha kell, tartsa a frontot. Persze még meg is tudtam bőven ebédelni, mire odaért hozzám a jóember. Viszont a beszerelés igazából zökkenőmentesen ment. Nem is hagyott maga után semmi különösebb dzsuvát. Azóta van meleg az összes szobában és akad még egy radiátor, amin a macska fetrenghet.