Szemüveg: hol csináltassam?

Szemüveg készítés online és offline

Természetesen minden szemüveg offline készül, ez nem vitás. A megrendelés maga azonban teljesen más lapra tartozik és számos lehetőséget kínál. Az biztos, hogy minden esetben tudnunk kell a dioptriánkat és még pár olyan jellemzőt, ami alapján nekiláthatnak a lencse elkészítésének. Ez pedig nem megy másképp, minthogy ellátogatunk egy szemészetre vagy optikushoz és megvizsgáltatjuk a szemünket, látásunkat. Alapvetően ez egy rutin eljárás, negyed óránál többet nem vesz igénybe.

Ha ezt tudjuk, már nincs más hátra, mint keretet választani és leadni a rendelést. Maga a keret kiválasztása is egy külön történet, hiszen, hogy mi áll jól, mi divatos, egyedi illetve változó, és önmagában is megér egy külön misét. Viszont onnantól, hogy mindent eldöntöttünk még mindig ott a lehetőség, hogy elsétáljunk egy üzletbe, ahol személyesen próbáljuk fel a keretet és adjuk le a rendelést, vagy tegyük meg ugyanezt online. Utóbbi mellett szól a kényelem, a nagyobb választék, illetve, hogy gyakran nagyobb akciókat csíphetünk el a neten. A valós vásárlás mellett szól, hogy ott szakmai tanácsokkal tudják segíteni a döntésünket és fizikailag is fel tudjuk próbálni a szemüveget, ami azért nem mindegy.

Monitor szemüveg

Napjainkban divatos is lett a szemüveg így egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy olyanok is viselik különféle ürügyekkel, akiknek egyáltalán semmi baj nincs a látásával. Ezek közül egy példa a monitorszemüveg. Ebben az esetben semmiféle látáskorrekció nem történik, a lencse nem ad hozzá dioptriánkhoz. Megteheti, ha úgy rendeljük be, de alapvetően nem ez teszi az ami.

Hanem a kékfény szűrés. A monitorok – főleg a régebbi modellek – több olyan fényt bocsátanak ki, amit mi nem feltétlenül érzékelünk, ám hosszútávú és rendszeres használat mellett megerőltetik a szemet. Ezek közé tartozik a kékfény is, amely akár alvászavart is okozhat. Ezt mérsékelni ajánlatos az életünkben és a modern monitorokat már eleve egy kékfény védő réteggel látják el. Ennél teljes körűbb védelem azonban, ha közvetlenül a szem előtt vonjuk fel ezt a réteget egy lencsén. Ezáltal védve leszünk a villódzó reklámtáblák, rosszul beállított izzók és további kékfény források ellen is.

A monitor szemüveg ezen felül tartalmazhat más rétegeket is, amik elősegítik a mindennapi számítógépes munkát. Ezekből egy a tükröződésmentesítés. Nagy üvegfelületek táján, monitor előtt, fényesen bevont asztal és fém felületek között ülve gyakori, hogy minden csillog, és hunyorogva kell dolgozzunk. Ez hosszútávon nagyon kifárasztja a szemet. Ennek veszi elejét ez a réteg a szemüveg felületén. Adhatnak még kontrasztosító réteget is, illetve egy enyhe színezettséget, amik szintén segítik a szemünket.

Multifokális szemüveg

Kifejezetten elterjedt a bifokális elődjét kiváltó multifokális szemüveg, melyet előremutató technológiájának köszönhetően progresszív lencseként is neveznek. Egyszerre felkapott termék, ugyanakkor sokaknak van vele rossz tapasztalata. Ez sok esetben a felkészületlen, tájékozatlan hordásból és megrendelésből ered, ugyanis ennél a lencsénél eleve van egy megszokási fázis, amikor az agyunknak és a szemünknek meg kell tanulnia ezt az új rendszert.

Technikailag képzeljünk magunk elé egy bifokális lencsét, ahol azonban nem két ablakon át szemléljük a világot mindig az épp megfelelővel, hanem ez az éles váltás egy fokozatmentes átmenetet képez. Minél jobb minőségű a lencse, ez a dioptriaátmenet annál szélesebb sávban jön létre. Nem mondhatjuk tehát, hogy a multifokális szemüveg esetében ne volna szükség némi fejmozgásra. Ugyanakkor képes helyettesíteni két szemüveget is: az olvasó és napi szemüvegünket.

Emellett egy harmadikat is kiválthat, ha a monitor szemüveg esetében emlegetett rétegekkel is ellátjuk. Ez az összetettség természetesen az árában is megmutatkozik, így valahol természetes, hogy akik csalódnak a használatában, igen nagyot csalódnak. Ez viszont tipikusan az az eszköz, ahol érdemes odafigyelni a tájékoztatásra, mert a paramétereit a mi szokásainkhoz kell igazítani. Nincs egy mindenkinek jó forma és nem lehet utólag variálni.

A fentiek alapján kiderül, hogy ez egy elég összetett technológia, amit feltétlenül szükséges finom hangolni. Ez pedig nem érhető el egy filléres szemüveg akció esetében. Aki tehát előbb egy olcsóbb modellel próbálkozik, hogy megtapasztalja, van-e szüksége erre, meg tudja-e szokni, az sajnos nagy valószínűséggel csalódni fog, hiszen nem a saját egyedi értékeire szabott terméket visel.

Szemüveg keret nélkül

Az optikus ipar fejlődésének hála mára már lehetőségünk van keret nélküli szemüveg gyártására is. Ebben az esetben nincs keretbe foglalva a lencse, hanem annak külső élébe, felül egy lyukat fúrnak és ott csatlakoztatják a szárat. Mivel a keret nélküliség lényege, hogy ne határozza meg az arcunkat egy vaskos, színes váz, ezek a szemüvegszárak általában vékonyak, a lehető legkevesebb figyelmet hívva fel magukra.

Vannak természetesen ennek a technológiának is korlátai. A szemüveg lencséje egy bizonyos súly felett túl nagy terhelést jelent keret nélkül az illesztési pontoknak. Amennyiben megoldható ez a kialakítás, akkor is egy sérülékenyebb darabról van szó, amivel óvatosan kell bánni a mindennapokban is.